Stepy
Krajobraz stepów
Suhaki
Zielone do zeszytu
Step to obszar trawiasty, możemy powiedzieć , że to naturalna łąka, która powstała bez udziału człowieka.
Czasem możemy spotkać się z inną nazwą stepu, ponieważ na różnych kontynentach ma on inną nazwę.
W Ameryce Północnej nazywa się go prerią, a w Ameryce Południowej pampą. Nazwa STEP najczęściej używana jest w Europie i Azji.
1. Występowanie:
Step występuje głównie w Azji, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej oraz w Europie.
Najczęściej są to obszary położone we wnętrzu kontynentu.
2. Klimat
- umiarkowany
Jak pamiętacie z poprzedniej lekcji o lasach liściastych, klimat umiarkowany występuje również w Polsce. A jednak u nas stepy nie występują. Zastanówcie się, co musiałoby się zmienić w naszym klimacie, by zamiast drzew i lasów powstały stepy?
Spójrzcie na wykres w podręczniku na stronie 123 lub ten powyżej. Znajdźcie różnicę pomiędzy klimatem stepu , a klimatem lasów liściastych ze str 117
Cechy klimatu - duże różnice temperatury w ciągu roku, bardzo mroźna zima, ciepłe lato, mała ilość opadów. Taki klimat nazywamy klimatem umiarkowanym kontynentalnym.
To właśnie mała ilość opadów decyduje o powstawaniu stepów, za mała ilość wody nie pozwala na powstawanie lasów.
3. Zwierzęta : Na podstawie podręcznika str 125 wypisz zwierzęta stepów.
bizon
4. Mieszkańcy stepów: W zależności od położenia stepów, są to mieszkańcy różnych państw. W większości ich życie jest podobne do naszego, ale w niektórych rejonach świata ludzie w dalszym ciągu są bardzo związani ze środowiskiem. Takim przykładem jest Mongolia, państwo leżące w Azji.
Mongołowie - zajmują się głównie hodowlą bydła i koni, prowadzą koczowniczy tryb życia.
Ciekawostki o Mongolii
- Jest około 5 razy większa od Polski, a mieszka tam tylko 3 mln osób, w Polsce 38 mln
- Mongolia nazywana jest „Krainą Błękitnego Nieba”, ponieważ w roku ma ponad 260 słonecznych dni.
- Mongołowie słyną z koczowniczego stylu życia – są jedną z niewielu pozostałych kultur koczowniczych na świecie – i szacuje się, że od 30% do 40% mieszkańców tego kraju żyje w ten sposób. Koczownicy Mongolii to pasterze, którzy przetrwają dzięki inwentarzowi żywemu, takiemu jak wielbłądy, bydło i konie.
- Dużą część Mongolii zajmuje pustynia GOBI
- W Mongolii funkcję piwa pełni kumys, czyli alkoholowy napój musujący wytwarzany z mleka klaczy, czasami wykorzystuje się mleko jaka lub osła
- Podstawa wyżywienia wyżywienia w Mongolii to mięso, mięso i mięso oraz produkty mleczne, warzyw i owoców jada się bardzo mało
- Herbatę zieloną pija się z mlekiem, masłem i małą ilością soli - niech ktoś spróbuje i napisze w komentarzach jak smakowała :),albo możecie zrobić i poczęstować rodzinę
- 0,5 litra wody,
- 0,5 litra mleka; powinno to być mleko jaka, ale można zastąpić je krowim, byle tłustym,
- 1 łyżka baraniego łoju; można go zastąpić masłem,
- 3 łyżeczki zielonej herbaty; powinna być mocna, aby skontrastować mleko i tłuszcz,
- sól.
Z dzisiejszej lekcji nic nie trzeba wysyłać:)
Komentarze
Prześlij komentarz