Przemysł i usługi we Francji


Ważne pojęcia
Przemysł : dział gospodarki zajmujący się wydobyciem i przetwarzaniem sura owców np. wydobycie wegla, metali, gazu ziemnego
Usługi: dział gospodarki, w którym nie produkuje się rzeczy materialnych, ale wykonuje pracę na rzecz innych osób np. policjant, nauczyciel, lekarz, kierowca, sprzedawca





Zadania na dzisiaj

1. Przeczytaj uważnie tekst od strony 107, wróć szczególną uwagę na:
zadania i funkcje przemysłu
czynniki rozwoju przemysłu we Francji
nowoczesny przemysł we Francji i technopolie
francuskie wyroby przemysłowe
nowoczesne usługi we Francji
  1. Wykonaj w zeszycie poniższe zadania
    1. Jakie czynniki wpłynęły na rozwój przemysłu we Francji
    -
    -
    2. Wymień znane ci produkty przemysłowe wytwarzane we Francji
    np. samochody Peugeot
    -
    -
    -
    -
    -
    3. Wyjaśnij znaczenie słowa TECHNOPOLIE
A teraz pora na wycieczkę po Francji


 Zdjęcie satelitarne obszaru Francji - Europa zachodnia

Południowa Francja jest jedną wielką       winnicą bo Francja jest  największym producentem wina na świecie. Każdego roku powstaje tu blisko 8 mld butelek tego trunku.

Luwr – dawny pałac królewski w Paryżu, obecnie muzeum sztuki. Jedno z największych muzeów na świecie, najczęściej odwiedzana placówka tego typu na świecie

Notre-Dame de Paris – gotycka archikatedra w Paryżu. Jedna z najbardziej znanych katedr na świecie. Jej nazwa oznacza Naszą Panią i odnosi się do Marii, Matki Bożej

Disneyland Resort Paris – czwarty otwarty na świecie park rozrywki Walta Disneya. Otwarty 12 kwietnia 1992 roku.składa się z dwóch parków tematycznych: Disneyland Park i Walt Disney Studio.

Zamki nad Loarą . Dolina Loary to kraina we Francji na obszarze której znajduje się ponad 300 średniowiecznych i renesansowych zamków i pałaców

Pałac królewski w Wersalu pod Paryżem, dookoła niego znajdują się jedne z najsłynniejszych ogrodów o powierzchni 800 ha

Sery to jeden z najbardziej popularnych produktów kuch francuskiej, możesz je jeść cały rok, wybierając każdego dnia inny rodzaj sera.

Jednym z najbardziej charakterystycznych, klasycznych dań francuskiej kuchni są ślimaki.Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku. Jest to ugotowane mięso ze ślimaka podane z masłem czosnkowym i  posiekaną natką pietruszki.


Magdalenka – małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny

We Francji  żabie udka  podawane są z czosnkiem, masłem i pietruszką i ze świeżo upieczoną bagietką. Żabie udka je się palcami. Ich mięso jest bardzo delikatne, a smak przypomina mięso z kurczaka na kwaśno :)






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Strefy klimatyczne i strefy krajobrazowe

Pustynie

Las równikowy