Przemysł i usługi we Francji
Ważne pojęcia
Przemysł : dział gospodarki zajmujący się wydobyciem i przetwarzaniem sura owców np. wydobycie wegla, metali, gazu ziemnego Usługi: dział gospodarki, w którym nie produkuje się rzeczy materialnych, ale wykonuje pracę na rzecz innych osób np. policjant, nauczyciel, lekarz, kierowca, sprzedawca |
Zadania na dzisiaj
1. Przeczytaj uważnie tekst od strony 107, wróć szczególną uwagę na:
• zadania i funkcje przemysłu
• czynniki rozwoju przemysłu we Francji
• nowoczesny przemysł we Francji i technopolie
• francuskie wyroby przemysłowe
• nowoczesne usługi we Francji
- Wykonaj w zeszycie poniższe zadania1. Jakie czynniki wpłynęły na rozwój przemysłu we Francji--2. Wymień znane ci produkty przemysłowe wytwarzane we Francjinp. samochody Peugeot-----3. Wyjaśnij znaczenie słowa TECHNOPOLIE
A teraz pora na wycieczkę po Francji
Południowa Francja jest jedną wielką winnicą bo Francja jest największym producentem wina na świecie. Każdego roku powstaje tu blisko 8 mld butelek tego trunku.
Luwr – dawny pałac królewski w Paryżu, obecnie muzeum sztuki. Jedno z największych muzeów na świecie, najczęściej odwiedzana placówka tego typu na świecie
Notre-Dame de Paris – gotycka archikatedra w Paryżu. Jedna z najbardziej znanych katedr na świecie. Jej nazwa oznacza Naszą Panią i odnosi się do Marii, Matki Bożej
Disneyland Resort Paris – czwarty otwarty na świecie park rozrywki Walta Disneya. Otwarty 12 kwietnia 1992 roku.składa się z dwóch parków tematycznych: Disneyland Park i Walt Disney Studio.
Zamki nad Loarą . Dolina Loary to kraina we Francji na obszarze której znajduje się ponad 300 średniowiecznych i renesansowych zamków i pałaców
Pałac królewski w Wersalu pod Paryżem, dookoła niego znajdują się jedne z najsłynniejszych ogrodów o powierzchni 800 ha
Sery to jeden z najbardziej popularnych produktów kuch francuskiej, możesz je jeść cały rok, wybierając każdego dnia inny rodzaj sera.
Jednym z najbardziej charakterystycznych, klasycznych dań francuskiej kuchni są ślimaki.Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku. Jest to ugotowane mięso ze ślimaka podane z masłem czosnkowym i posiekaną natką pietruszki.
Magdalenka – małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny
We Francji żabie udka podawane są z czosnkiem, masłem i pietruszką i ze świeżo upieczoną bagietką. Żabie udka je się palcami. Ich mięso jest bardzo delikatne, a smak przypomina mięso z kurczaka na kwaśno :)
Komentarze
Prześlij komentarz